maandag, mei 20, 2024

Waarom jij douglas hout moet gebruiken

Voor jou?

Douglas hout wordt steeds populairder in Nederland en is te gebruiken voor veel dingen zoals schuttingen en tuinschermen. In de afgelopen jaren hebben veel mensen Douglas hout gebruikt als alternatief voor hardhout en geïmpregneerd hout. Maar wat is Douglas hout nou precies?  

 

De kenmerken van Douglas hout

Douglas hout heeft een aantal kenmerken. Het verkrijgen van het hout is beter voor het milieu in vergelijking met andere hardhoutsoorten. Door de eigenschappen van het hout, hoeft het niet behandeld te worden. Daarnaast is het hout enigszins zacht, en hierdoor kan het makkelijk bewerkt worden. Het hout heeft een geelachtige kleur en in verloop van tijd kan het steeds grijzer worden door het zonlicht. Naast al deze kenmerken, is het ook nog is goedkoop vergeleken met andere houtsoorten. 

 

Om rekening mee te houden 

Ondanks dat het veel positieve kenmerken heeft, zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Er kunnen scheuren in en schimmel op het hout komen. Dit ligt niet aan de kwaliteit van het hout, maar dit is een natuurlijke eigenschap die het Douglas hout heeft. Echter kan het schimmel na een paar keer regenen makkelijk verdwijnen. Daarnaast ‘beweegt’ het hout als het ware mee met het weer. In de zomer krimpt het hout door de warmte en in het najaar zet het hout uit door het het vocht. 

Dit zijn punten die niet per se nadelig zijn, maar hier moet je wel rekening mee houden voordat je Douglas hout wilt gaan aanschaffen. 

 

De levensduur van het hout

Douglashout gaat ongeveer 15 jaar mee, dit is een best lange periode. Als je het hout een nog langere levensduur wilt geven, zijn er verschillende dingen die je kunt uitvoeren. Ten eerste is er een speciale Douglas verf, deze verf zorgt voor een geïmpregneerde effect en ook zorgt ervoor dat het hout minder snel gaat schimmelen. Daarnaast bestaat er ook Douglas olie. Deze olie zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen weersinvloeden en dat de houtkleur behouden wordt. Wat ook erg belangrijk is, is om ervoor te zorgen dat het hout goed kan drogen. Hout wordt snel vochtig, maar als het niet de hele tijd nat is, zal de levensduur erg toenemen. Natuurlijk is het ook van belang om het hout regelmatig bij te werken, dit zal goed voor het hout zijn. Via diverse sites kun je zien hoe je dit het beste kunt doen. 

 

Laatste nieuws

Hoe creëer je de perfecte sfeer in je café of restaurant

Voor een café of restaurant is de ambiance net zo belangrijk als het menu. Een goed doordacht thema en...

Meer artikelen zoals deze