maandag, juli 15, 2024

Duurzame palmolie is beter voor de hele wereld

Voor jou?

Er zijn ontzettend veel soorten olie op de wereld. De meest bekende is toch wel olijfolie. Deze olie gebruik je in veel gerechten en het smaakt heerlijk. Palmolie wordt ook in veel gerechten verwerkt, maar dat is, eigenlijk, minder goed nieuws. Deze olie wordt nog lang niet altijd duurzaam geteeld en dat zorgt voor ontbossing op grote schaal. Deze ontbossing zorgt ervoor dat in veel gebieden niets meer groeit en niets meer bloeit. Dat de grond wegspoelt en dat is natuurlijk nooit de bedoeling. Door te strijden voor duurzame palmolie kan deze olie wel op de juiste manier en dus duurzaam worden geteeld. Duurzame palmolie is steeds beter verkrijgbaar, maar dat kan nog een stuk beter.  

Duurzame palmolie zorgt niet meer voor ontbossing

Ontbossing, ook wel palm oil deforestation genoemd, is zeer schadelijk voor het milieu. Door te kiezen voor duurzame palmolie zorg je beter voor de hele wereld. Je hebt vroeger ook vast op school geleerd dat de bossen de longen van de wereld zijn. Als je niet kiest voor duurzame palmolie zorg je er, samen met de producenten, voor dat deze "longen" worden aangetast. Maar er is meer. Er leven ook veel dieren in deze bossen. Door te kiezen voor het blijven produceren van niet-duurzame palmolie worden al deze dieren verjaagd uit hun natuurlijke omgeving.

Lekker koken met duurzame voedingsmiddelen

Jij weet ook wel dat je midden in de winter geen aardbeien uit Nederland kunt eten. De aardbeien die je dan in de winkel vindt zijn allemaal geïmporteerd uit verre buitenlanden. Dit is totaal niet duurzaam. Blijf vooral zo dichtbij mogelijk. Eet dat wat in het seizoen is en wat in Nederland wordt geteeld. Je helpt ook dan al de wereld een klein beetje beter te maken. De hele stikstofcrisis die nu gaande is heeft hier alles mee van doen. Wil jij zelf minder stikstof veroorzaken? Dan kun je wat dingen doen.

Let op groen

Eet eens wat minder vlees. Ook vlees in Nederland zorgt voor een hogere stikstofuitstoot. Ik zeg absoluut niet dat je vega of vegan moet gaan eten, maar je zou wel iets minder vlees kunnen nuttigen. En dan je tuin. Maak een hoekje vrij om zelf je groentes te telen. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Zorg er dan in ieder geval voor dat je tuin niet helemaal bestraat is en dat je ook ruimte houdt voor groen in de tuin. Ook in huis kun je aanpassingen doen, minder stoken, minder energieverbruik om de wereld een stukje beter te maken.

Laatste nieuws

Zomeravond Cruises in Rotterdam: Een Betoverende Ervaring op het Water

Rotterdam, met zijn indrukwekkende skyline en dynamische haven, biedt een unieke manier om de stad te verkennen: zomeravond rondvaarten....

Meer artikelen zoals deze