maandag, juni 17, 2024

De verschillende types zonwering

Voor jou?

Er bestaan tal van mogelijkheden als het gaat om zonwering. In deze blog lees je over de verschillende opties en hun eigenschappen. Handig om te helpen een keuze te maken indien je van plan bent binnenkort zonwering aan te schaffen. Er zijn namelijk zó ontzettend veel keuzes dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Een typisch luxeprobleem.

Buiten versus binnen

Je hebt zonwering voor zowel binnen als voor buiten. Zonwering voor buiten zorgt ervoor dat de zonnestralen het raam niet bereiken en daarmee is het een geschikte oplossing tegen de zon en tegen de warmte. Zonwering voor binnen geeft privacy, maar houdt de stralen pas tegen zodra ze bij het raam zijn aangekomen. Dit maakt zonwering die je binnen ophangt iets minder effectief dan de zonwering buiten. Maak hierin een overweging voor jezelf. Privacy versus effectiviteit is van groot belang bij dit onderdeel waardoor het zeker aan te raden is om hier aandacht aan te besteden.

Alles voor buiten

Er zijn veel types zonwering voor buiten. Denk aan uitvalschermen, knikarmschermen, screens en rolluiken. Daarnaast zijn er nog shutters en markiezen.

  • Uitvalschermen worden bevestigd aan het huis middels 2 vaste stangen (armen). De constructie is erg eenvoudig en daarom is dit scherm relatief goedkoop.
  • Knikarmschermen zijn ook bevestigd door middel van 2 armen, maar deze armen zijn uitschuifbaar. Zo bepaal je zelf wanneer je het scherm uitgeschoven wil hebben en wanneer niet. Daarnaast is het scherm groot genoeg om echt goed onder te zitten.
  • Screens zijn doeken die strak langs het raam naar boven en beneden kunnen bewegen. Het voordeel is dat je naar buiten kan kijken, maar niet naar binnen.
  • Rolluiken zijn vooral geschikt om in de nacht te gebruiken of als je het huis verlaat. Ze kunnen helpen tegen diefstal naast de zonwerende functie.
  • Shutters bestaan uit verstelbare latjes waardoor je zelf bepaalt hoeveel licht je toelaat. Dit kan ook erg handig zijn. Shutters zijn ook geschikt voor binnen.
  • Markiezen zijn rond en bol en de zijkanten zijn dicht. Zo wordt het licht van alle kanten tegengehouden.

Keuzes voor binnen

Voor zonwering binnen valt te denken aan lamellen, shutters dus en verschillende gordijnen. Lamellen lijken erg op shutters, maar zijn verticaal geplaatst in plaats van horizontaal. Lamellen zijn 180 graden te draaien en zo kan je dus bepalen hoeveel licht je wil toelaten.

Genoeg opties dus zowel voor buiten als voor binnen. Bepaal eerst of je liever buiten iets wil hebben tegen de zon of toch liever binnen en maak dan vervolgens de concrete keuze.

Laatste nieuws

Zomeravond Cruises in Rotterdam: Een Betoverende Ervaring op het Water

Rotterdam, met zijn indrukwekkende skyline en dynamische haven, biedt een unieke manier om de stad te verkennen: zomeravond rondvaarten....

Meer artikelen zoals deze