Er zijn natuurlijk flink wat ondernemers in Nederland. Dat is alleen maar leuk. Maar er komt natuurlijk het een en ander kijken bij het ondernemen en het starten van een onderneming. Er komt natuurlijk ook bepaalde dingen bij kijken waar je niet gelijk aan denkt. Zoals bijvoorbeeld een ijsblokjesmachine kopen. Maar je staat er natuurlijk niet alleen voor. Online, zoals op XXLhoreca.com, kan je alvast goed bekijken wat je allemaal nodig hebt. Maar wij zetten ook wat op een rijtje voor jullie.
Je eigen horeczaak beginnen
Voordat je kunt starten met je eigen horecabedrijf zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.
Wij sommen alle belangrijke zaken waar je op bedacht moet zijn bij het starten van een eigen horecabedrijf overzichtelijk voor je op. Deze punten noteer je ook in je ondernemingsplan. Tip: download een gratis voorbeeld ondernemingsplan voor horeca!
Iedereen die een (horeca)bedrijf gaat starten, is verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Doe dit uiterlijk een week na je start. Inschrijven kost eenmalig € 75.
Na de inschrijving zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Je hoeft je later dus niet nog apart aan te melden bij de fiscus.Het is in deze fase handig om alvast na te denken over hoe je je betalingsverkeer gaat organiseren. Een geschikte zakelijke rekening is hierbij onmisbaar.
Ondernemingsplan horeca schrijven een prachtige locatie voor je restaurant. Je hebt al een tijdje gezocht en ziet jezelf al meteen in je eigen zaak staan.
Dan is de verleiding groot om spijkers met koppen te slaan en direct een huur- of koopcontract te ondertekenen. Neem dan liever ruim de tijd om je in te lezen.
Het is dan namelijk heel belangrijk dat je eerst bij de betreffende gemeente langsgaat om het bestemmingsplan te checken.
Zo kunnen er op korte (of lange) termijn plannen liggen om grote wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie (of de directe omgeving). Dan is die ene perfecte locatie minder ideaal is dan je eerst dacht.
Starten ondanks bestemmingsplan
Past jouw toekomstige horecavestiging niet in het bestemmingsplan, maar wil je toch een bedrijf starten op die locatie?
Onderzoek dan of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of vraag een omgevingsvergunning aan voor het 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'.
Denk niet alleen na over wat je nu nodig hebt. Misschien wil je in de toekomst wel gaan uitbreiden. Is dit mogelijk op de plek die je in gedachten hebt? Uiteraard kun je altijd nog gaan verhuizen, maar dit kan funest zijn voor je opgebouwde klantenbestand.
Verbouwen of renoveren?
Ga je verbouwen of renoveren, dan heb je vaak een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Het kan zijn dat je daarnaast ook een omgevingsvergunning moet aanvragen voor slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten.
Omgevingsvergunning brandveilig gebruiken
Wist je dat het aanvragen van een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken verplicht is voor bepaalde gebouwen? Dit geldt bijvoorbeeld voor basisscholen en hotels.
Gebruiksmelding
Voor het gebruik van andere gebouwen is een gebruiksmelding meestal voldoende. Bij het omgevingsloket online kun je erachter komen welke situatie op jouw toekomstige horecabedrijf van toepassing is.
Houd ook hierbij rekening met de toekomst. Misschien wil je beginnen met een café, maar wil je later ook lunch serveren. Het is slim om alvast een vergunning te vragen voor je toekomstplannen.