maandag, juni 17, 2024

360 graden feedback uitgelegd

Voor jou?

Je kunt feedback vragen aan één persoon, dit heet engagement. Je kunt feedback vragen aan één persoon maar hierbij ook jezelf beoordelen, dit heet 180 graden feedback. Je kunt ook feedback vragen aan meerdere personen binnen jouw werk en daarbij ook jezelf beoordelen. Dit heet 360 graden feedback. 360 graden feedback is het meest effectief doordat jouw handelen vanuit meerdere oogpunten wordt beoordeeld. 360 graden feedback kan binnen een bedrijf worden gegeven door middel van beoordelingsformulieren op te stellen waarin kernwaarden zijn verwerkt. 

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn de waarden die binnen een bedrijf als meest belangrijk worden ervaren. Voor elk bedrijf zijn de kernwaarden dan ook anders. Binnen een bedrijf is het van belang dat alle werknemers naar dezelfde kernwaarden streven. Voor het geven van feedback en het evalueren van werk is het dan ook van belang dat beoordelingen zijn gericht op kernwaarden. Een kernwaarde van een bedrijf kan bijvoorbeeld 'doelmatigheid’ zijn. Een werknemer kan vervolgens heel gericht worden beoordeeld op de uitvoering van deze kernwaarde.

De voordelen van 360 graden feedback

360 graden feedback is tegenwoordig heel populair. 360 graden feedback zorgt voor een open feedback cultuur. Werknemers beoordelen elkaar, je beoordeelt ook jezelf en zelfs managers worden op deze manier beoordeeld. 360 graden feedback wordt als effectief ervaren doordat jouw werk vanuit meerdere oogpunten wordt beoordeeld. Daarnaast zorgt deze manier van evalueren ervoor dat jij als medewerker leert om feedback te geven aan je collega’s en aan je leidinggevende. Feedback geven is namelijk niet altijd en voor iedereen gemakkelijk. Echter is het voor jouw collega’s erg fijn als zij van jouw gerichte, eerlijke en motiverende feedback krijgen.

Hoe doe je dat dan? 360 graden feedback geven?

Voor het geven van feedback is het belangrijk om te bepalen waarop jij jouw medewerker(s) wilt beoordelen. Op basis van deze criteria kan er een beoordelingsformulier worden opgesteld die door meerdere personen kan worden ingevuld. Kies vervolgens wie allemaal de beoordeling gaat geven. De collega waar jij ook als beste mee bevriend bent is hierbij dan misschien niet de beste keuze. Zorg voor een mix aan verschillende soorten mensen binnen jouw team. Als laatste is het van belang de feedback te evalueren. Misschien zit jij wel met vragen of vallen bepaalde antwoorden wel heel erg op!

Ga er mee aan de slag!

Gebruik jij 360 graden feedback binnen jouw bedrijf al? Zo niet, verdiep je hier eens in om de kwaliteit van jouw bedrijf en werknemers te verbeteren! Feedback geven en krijgen kan prestaties verbeteren!

 

Laatste nieuws

Zomeravond Cruises in Rotterdam: Een Betoverende Ervaring op het Water

Rotterdam, met zijn indrukwekkende skyline en dynamische haven, biedt een unieke manier om de stad te verkennen: zomeravond rondvaarten....

Meer artikelen zoals deze